De Bengele beweegt iedereen

De Bengele beweegt iedereen

Door de gebundelde krachten van sportverenigingen van De Bengele Beweegt is sportaanbod ontstaan voor mensen met een beperking. Dat maakt van de Bengele dé sportieve ontmoetingsplek van Nederweert voor iedereen.

Bij sportpark De Bengele in de gemeente Nederweert kan iedereen meedoen. De sportverenigingen bieden sportmogelijkheden voor jong én oud. Ook mensen met een beperking kunnen meedoen aan de Special Sportmix. Sportaanbod ontwikkelt door verenigingen, die zich verenigd hebben in De Bengele Beweegt.

Special Sportmix

De Special Sportmix biedt sportkennismakingslessen voor mensen met een beperking. De lessen worden aangeboden door de verenigingen van De Bengele. De Special Sportmix is begonnen als pilot en wordt vanwege het succes jaarlijks georganiseerd. Pauline Schrooten (Iedereen Kan Sporten): “We krijgen veel positieve reacties van deelnemers. Iedereen kan op zijn of haar niveau meedoen. Veel deelnemers komen elke keer meedoen en genieten zichtbaar. Ze laten vaak zien dat ze meer kunnen dan ze zelf denken. Er zijn deelnemers die normaal niet zonder rollator kunnen lopen, maar tijdens de sportlessen wel!”. De sporters worden tijdens de lessen begeleid en kunnen op hun eigen niveau meedoen. “De professionele begeleiding is erg belangrijk. De verenigingen hebben zelf niet altijd de kennis en kunde in huis om mensen met een beperking te begeleiden. De trainer is daarom zeer waardevol. Hij kent de deelnemers, helpt de verenigingen en zorgt voor goede en vooral leuke sportlessen”, aldus Erwin Maas (Sport Nederweert).

Voorbeeld voor heel Limburg

De Special Sportmix is alleen mogelijk dankzij de samenwerking tussen verschillende organisaties: De Bengele Beweegt, de verenigingen, PSW en sportprofessionals. Erwin: “Veel verenigingen zijn zelf niet in staat aanbod te ontwikkelen voor mensen met een beperking. De Bengele Beweegt is het bewijs dat samenwerking werkt en zich loont om nieuwe doelgroepen te bereiken”. Door de handen ineen te slaan, ontstaan meer mogelijkheden voor de verenigingen om nieuw aanbod te ontwikkelen. “Veel sportaanbod is niet toegankelijk voor mensen met een beperking. Vaak willen ze wel bewegen, maar niet iedere week hetzelfde doen. Met de Special Sportmix kunnen we deze groep toch helpen bewegen. Bovendien is het belangrijk de verenigingen te laten ervaren dat het leuk en zinvol is voor deze mensen sportaanbod aan te bieden”, zo vertelt Pauline. Daarmee is De Bengele Beweegt een voorbeeld voor heel Limburg én daarbuiten.

Meer weten over De Bengele Beweegt en de Special Sportmix? Neem een kijkje op www.debengelebeweegt.nl.