Inspirerende verenigingscafés in Beekdaelen en Gulpen-Wittem

Wat was onze opdracht

Onze verenigingsondersteuner Ken organiseert jaarlijks een of twee verenigingscafés in de gemeenten Beekdaelen en Gulpen-Wittem waarbij inspireren en informeren over de laatste trends & ontwikkelingen of een specifiek thema centraal staan. Middels deze collectieve bijeenkomsten proberen we verenigingen te activeren om vernieuwend te denken en te handelen binnen de eigen organisatie.

Wat was onze aanpak

Bij de eerste verenigingscafés in de gemeenten Beekdaelen en Gulpen-Wittem stond het thema Vernieuwen is Winnen centraal. Tijdens deze inspiratiesessie ontvingen verenigingen informatie over de laatste trends en ontwikkelingen en hoe deze van invloed zijn op de verenigingen. Naast de ontwikkelingen werden ook thema’s behandeld zoals vernieuwend aanbod, het opzoeken van samenwerkingen of het werven van vrijwilligers. De (landelijke/regionale) ontwikkelingen en specifieke thema’s werden onderbouwd met concrete voorbeelden.

Ook het spelen van ons vernieuwende Expeditie V spel was een onderdeel tijdens de bijeenkomst. Het spel is een vervolg op de inspiratie die wordt gedeeld. Tijdens het spel bedenken verenigingen samen of per vereniging één vernieuwend idee. Dit vernieuwende idee draagt bij aan de vernieuwing van de vereniging(en).

Wat heeft het opgeleverd

Het delen van de informatie over de trends en ontwikkelingen zorgt ervoor dat verenigingen (nog) bewuster zijn van de kansen en uitdagingen die van invloed zijn op de organisatie. Hiermee worden verenigingen er toe gezet om actief te blijven nadenken over de vernieuwing van de totale organisatie.