Jeugd meer in beweging met FIFA

Jeugd meer in beweging met FIFA

Eén op de zeven kinderen is te zwaar, dat komt meestal door ongezonde voeding en te weinig beweging. Ongeveer de helft van de kinderen haalt de dagelijkse beweegnorm, één uur matig intensief bewegen, niet. In plaats daarvan besteden ze hun vrije tijd aan games en hun smartphone. Niet erg bevorderlijk om hen meer in beweging te krijgen. Of toch wel?

Fan van gamen

eSports is enorm in opkomst. eSports (electronic sports) is competitief gamen, online maar ook veel op grote evenementen. eSports heeft een enorme community en krijgt steeds meer fans. Vroeger was het ieders jongensdroom om voetballer te worden. Steeds vaker zul je ‘papa, ik wil eSporter worden’ horen. In Nederland is vooral FIFA als eSport bekend. Ondertussen heeft iedere profclub in Nederland een eSporter in dienst. “We kunnen er dus niet meer om heen”, vertelt Susan Houwen (beweegcoach Bergen Beweegt Natuurlijk).

eSports beweegt

Maar niet iedereen is fan van eSports. Het zorgt er voor dat kinderen nog meer gamen en minder bewegen, maar is dat zo? “eSports biedt namelijk kansen. Wij combineren namelijk sport en eSports om kinderen en jongeren weer meer te laten bewegen”. Bovendien laten veel eSporters zien dat eSports meer is dan alleen gamen. Om vol concentratie te kunnen spelen is een gezonde leefstijl vol beweging en gezonde voeding nodig. De bekende Nederlandse eSporters geven daarin het goede voorbeeld. En ook steeds meer sportclubs, vooral voetbalverenigingen voegen eSports toe aan hun sportaanbod.

E-talentscup in Bergen

Samen met R.K.V.V. Montagnards en de jongerenwerker organiseert Bergen Beweegt Natuurlijk al twee jaar de E-talentscup. Hét landelijke FIFA clubkampioenschap voor jongeren bij voetbalverenigingen. De jongeren worden zowel binnen als buiten uitgedaagd om hun voetbalskills te laten zien. In de kantine spelen de jongeren een twee-tegen-twee FIFA toernooi op de PlayStation. En op het veld spelen ze de FIFA skill games. De beste spelers worden uitgeroepen tot eSporters van hun vereniging. En de winnaars gaan met elkaar de strijd aan tijdens de landelijke E-talentscup. “De E-talentscup combineert gamen en sporten en zit vol plezier. De beleving van FIFA wordt zo naar de voetbalclub gehaald en daagt kinderen uit”, vertelt Susan.

30 fanatieke (e)sporters

“Het was een groot succes in de gemeente Bergen”, vertelt de jongerenwerker. “eSports en traditioneel sporten vullen elkaar perfect aan. Én het spreekt de jongeren erg aan. Een doelgroep die steeds moelijker te bereiken is en afhaakt bij de sportvereniging”. Maar bij R.K.V.V Montagnards was er geen sprake van afhakers. Meer dan 30 kinderen deden fanatiek mee met de E-talentscup en lieten hun voetbalskills zien.

Meer weten over Bergen Beweegt Natuurlijk? Neem een kijkje op www.bergenbeweegtnatuurlijk.nl