Laarbeek Verenigt: het sportieve hart van Laarbeek

Laarbeek Verenigt: het sportieve hart van Laarbeek

Verenigingen nemen voortouw in sportief verenigen

Sportverenigingen staan onder druk en hebben te maken met veel uitdagingen, ook in de gemeente Laarbeek. Als vereniging in je eentje deze uitdagingen het hoofd bieden, lukt veel verenigingen niet. Bovendien hebben de meeste verenigingen dezelfde uitdagingen. Waarom pakken we die niet samen op? Daarom hebben verenigingen in Laarbeek de handen in elkaar geslagen.

“Samen kunnen we meer realiseren dan dat we dat afzonderlijk en individueel doen”, vertelt Jeroen de Louw (VV Mariahout). Brechje Biemans: “We lopen als verenigingen tegen vergelijkbare zaken aan, die we met elkaar kunnen delen. Maar we kunnen vooral van elkaar leren en samen zaken aanpakken. Met elkaar staan we immers sterker”. “De verenigingen zijn belangrijke binders in de dorpen. Ze bieden een ‘thuis’ aan veel van onze inwoners. Door veranderingen in de samenleving, krijgen de clubs te maken met andere vraagstukken en uitdagingen. Net als de gemeente trouwens. Dat maakt dat we elkaar meer opzoeken en dat rollen veranderen”, vult wethouder Greet Buter aan.

Samen verenigen

Het was voor de verenigingen ASV’33, ELI, KV Flamingo’s, Sparta’25, en VV Mariahout tijd nieuwe afspraken met de gemeente te maken over hun toekomst en het accommodatiegebruik. “Toen hebben we er voor gekozen gezamenlijk aan de slag te gaan. Samen zijn we in staat onze clubs te laten groeien, onze accommodaties beter te benutten en nieuw aanbod te ontwikkelen”. Wethouder Greet Buter: “De verenigingen krijgen en nemen daarbij meer ruimte: een grotere invloed en verantwoordelijkheid en een faciliterende en minder sturende rol van de gemeente. Ik ben blij dat de verenigingen de handschoen oppakken en samen aan de slag zijn gegaan. Het zal soms nog zoeken zijn, maar ik weet zeker dat we er met deze positieve houding samen uitkomen. De uitdagingen van de toekomst pakken we gezamenlijk op!”

De resultaten

“Sinds de samenwerking betrekken we elkaar meer en leren we van elkaar”. De verenigingen hebben samen een plan ontwikkelt en daarbij een top 5 van punten opgesteld om samen op te pakken. “We willen nieuw aanbod ontwikkelen, zoals walking football of eSports. En we bekijken mogelijkheden voor het verduurzamen van de accommodaties en het rookvrij maken ervan”, vertelt Jeroen, “Het is voor de verenigingen ook belangrijk om hun achterban in alle ontwikkelingen mee te nemen. We laten leden ook meedenken en ideeën aandragen”. “We hebben het traject echt met elkaar doorlopen, in een prettige sfeer en alle openheid. We hebben enorm veel respect voor elkaars vereniging en proberen elkaar daar waar mogelijk te versterken”, legt Brechje uit, “We hebben goed afspraken gemaakt en een platform voor Laarbeek Verenigt gecreëerd. Een mooie basis om mee verder te gaan!”