Leden

Miljoenen Nederlanders ontmoeten elkaar wekelijks bij een vereniging. De vereniging brengt mensen bij elkaar, zorgt voor plezier en maakt mensen blij. Het is een uitdaging voor iedere vereniging leden te behouden en nieuwe leden te werven. Ledenbehoud is misschien wel belangrijker dan ledenwerving. Toch ligt de focus bij de meeste verenigingen op ledenwerving. Terwijl leden de beste ambassadeurs voor je vereniging zijn. Zorg daarom dat jouw leden ook fan van je club worden. Een fan is goud waard, want een fan is abnormaal tevreden, wil betalen voor kwaliteit, beveelt je aan bij anderen én denkt met je mee. In Nederland zijn er enorm veel potentiële fans van sport en bewegen. 57% sport wekelijks! Ruim 5 miljoen mensen zijn lid van een sportvereniging (31%). Alle sportverenigingen samen hebben dus een enorm marktaandeel om mensen te bereiken met sport en bewegen. Onze verenigingsondersteuners bieden de verenigingen op diverse manieren ondersteuning om leden te werven en behouden.

Wist je dat:

  • Nederlandse sportverenigingen ten opzichte van andere (West-)Europese landen gemiddeld het grootste ledenaantal hebben (gemiddeld 191 leden per vereniging in NL)?
  • Nederland het land is waar de meeste verenigingen de afgelopen 5 jaar met een (sterke) daling in ledenaantal te maken hebben gehad (NL: -29% / Europa: -20%)? We moeten deze daling samen proberen om te buigen.
  • Het aantal sporters in Nederland stijgt? Alleen niet in verenigingsverband. In 2017 deed 57% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder wekelijks of vaker aan sport. Dit is iets meer dan de jaren ervoor.

Voorbeelden van onze ondersteuning hierin