Vrijwilligers

De verenigingen in Nederland draaien op volle toeren door de vele betrokken vrijwilligers (van bestuursleden tot trainers en helpende handjes). Het is voor verenigingen echter steeds moeilijker om voldoende vrijwilligers te vinden. Terwijl er bij de vereniging vaak voldoende potentiële vrijwilligers rondlopen met passies of talenten. Het blijkt dat veel mensen echter nooit gevraagd worden om vrijwilligerswerk te doen. Ga met hen in gesprek en ontdek hun passies en talenten. Vraag welke hobby’s ze hebben, wat hun werk- of studieachtergrond is, vraag ouders of ze bereid zijn te helpen. Daar valt een hoop te winnen; vrijwilligers zijn dichterbij dan je denkt! Onze verenigingsondersteuners bieden de verenigingen op diverse manieren ondersteuning om vrijwilligers te werven en behouden.

Wist je dat:

  • Een vereniging in Nederland gemiddeld 42 vrijwilligers heeft?
  • De gemiddelde leeftijd van een sportverenigingsbestuurder in Nederland 54 jaar is? Verjonging in het bestuur is wenselijk en noodzakelijk voor de toekomst.
  • Verenigingen in Nederland meer moeite hebben met het werven van bestuursleden ten opzichte van andere Europese landen? De druk op bestuursleden is vaak (te) groot. Dit kan anders worden ingevuld.
  • Verenigingen in Nederland de meeste betaalde krachten in dienst hebben ten opzichte van andere Europese landen? 32% van de verenigingen in Nederland heeft een vaste kracht in dienst.
  • 10% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder maandelijks of vaker actief is als vrijwilliger in de sport?
  • 14% van de verenigingen in Nederland een structureel tekort heeft aan vrijwilligers? We zien dat het aantal vrijwilligers in de sport door de coronaperiode terugloopt.

Voorbeelden van onze ondersteuning hierin