Verenigingsnieuws

Koningsspelen 2023

02-03-2023

De Koningsspelen zijn inmiddels een jaarlijkse traditie geworden. Op donderdag 20 en vrijdag 21 april vindt de volgende editie plaats. Scholen en sportverenigingen kunnen tijdens deze Koningsspelen een bijdrage leveren aan een sportieve en gezonde samenleving.

Lees verder

Online workshops voor verenigingen

20-02-2023

Veel sport- en cultuurverenigingen hebben te maken met diverse uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan de terugloop van het aantal vrijwilligers die clubs aan het denken zet over hun vrijwilligersmanagement. Om deze sport- en cultuurverenigingen te blijven inspireren, organiseert Rabo Clubsupport in de periode van 20 maart tot en met 30 maart verschillende online workshops waar verenigingen gratis aan deel kunnen nemen.

Lees verder

Aanvragen subsidie Klein Projectenfonds

14-02-2023

Vanuit Euregio Rhein-Maas-Nord is het vanaf januari 2023 mogelijk om, vanuit EU-middelen, subsidie te krijgen binnen de zogeheten Klein Projectfondsen. Dit betreffen projecten van in de regel één dag met als inhoud grensoverschrijdende bijeenkomst, uitwisseling of evenement.

Lees verder

Terugblik talkshow Duurzaamheid en Energie

09-02-2023

Op het gebied van duurzaamheid en energie spelen veel ontwikkelingen. Het zijn ook vraagstukken die binnen verenigingen steeds meer spelen. Om verenigingen te informeren over wat hen te wachten staat, hebben wij een digitale inspiratiesessie georganiseerd. Naast het informeren van verenigingen stond het delen van goede voorbeelden van andere verenigingen centraal.

Lees verder

Live themabijeenkomst duurzaamheid en energie

27-01-2023

Hoe ga je als vereniging om met de hoge energieprijzen? En hoe ga je duurzaam de toekomst in? Is jullie vereniging ook opzoek naar antwoorden op deze vragen? Zoek dan niet verder en noteer woensdag 8 februari alvast in de agenda. Op die avond organiseren wij namelijk een live talkshow waarin we jullie als vereniging inspireren met goede en creatieve voorbeelden op het gebied van duurzaamheid en energie.

Lees verder

Stijging vrijwilligersvergoeding in 2023

15-12-2022

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor een vereniging. Op dit moment bedraagt de jaarlijkse vrijwilligersvergoeding €1800,-. Komend jaar zal deze onbelaste vergoeding stijgen naar €1900,- op jaarbasis.

Lees verder

Tegemoetkoming energiekosten

01-11-2022

De stijgende energieprijzen hebben ook voor sportverenigingen (financiële) gevolgen. Afgelopen maand werd bekend dat er een nieuwe regeling aan zit te komen om verenigingen te compenseren voor de hoge energiekosten.

Lees verder

Inspirerende talkshow over de toekomst van de sportvereniging

26-09-2022

Op woensdag 21 september organiseerden we onze eerste Vitaal Verenigen Talkshow. Een live uitzending vanuit de TV-studio waarin we vereniging inspireerden met mooie initiatieven.

Lees verder

De toekomst van de sportvereniging

29-08-2022

De maatschappij verandert razendsnel en er wordt steeds meer van verenigingen gevraagd. Bestuursleden zijn druk met de dagelijkse gang van zaken en zien vaak geen tijd of ruimte om bezig te zijn met de toekomst. Op woensdag 21 september organiseren wij daarom met Vitaal Verenigen een talkshow die in het teken staat van de toekomst van de sportvereniging. Stap even uit de waan van de dag en laat je inspireren door de nieuwste trends en ontwikkelingen. Wordt daarnaast verrast door de beste voorbeelden en initiatieven vanuit verenigingen uit diverse gemeenten binnen Limburg en Brabant. Dit allemaal vanuit een prachtige studio met een presentator, sidekick en tafelgasten!

Lees verder

De sportvereniging maakt het verschil!

08-07-2022

Sporteconoom Willem de Boer toont met zijn onderzoek ‘Sport als preventief medicijn’ aan, dat sport een grotere bijdrage aan gezondheid levert dan bewegen. Een logische conclusie, maar wat blijkt? Als je dan sport, is het essentieel dat je dit bij een vereniging doet. Sporten in verenigingsverband levert de grootste kans op om gezondheidsverschillen te verkleinen. Juist de sportvereniging maakt dus het verschil. Een interessant en belangrijk gegeven in ons werkveld, maar betekent dit dat wij onze focus moeten verleggen van bewegen naar sporten?

Lees verder

BrabantSport Fonds investeert in creatieve projectplannen

07-06-2022

Het BrabantSport Fonds ondersteunt en stimuleert maatschappelijke vraagstukken waarmee ze een gezonde levensstijl onder Brabantse kinderen bevorderen, stress onder jongvolwassenen helpen terugdringen, eenzaamheid onder Brabantse ouderen verminderen en Brabanders met een beperking structureel helpen om in beweging te komen. Elk kwartaal zetten ze één thema extra in de spotlights. Het Fonds investeert in de meest creatieve, ambitieuze en onderscheidende projecten die aansluiten bij dit thema. Heb jij als vereniging een tof idee? Dien dan nu je plan in!

Lees verder

Gratis energiecoach helpt sportclubs verduurzamen

23-05-2022

We hebben er bijna allemaal mee te maken: de stijgende prijzen van energie en gas. Voor veel verenigingen, die momenteel nog kampen met de gevolgen van corona, is de hoge energierekening wederom een financiële klap. Bij een deel van de clubs zijn de kosten ongeveer verdubbeld ten opzichte van vorige maand. Om de sport toekomstbestendig te houden, moeten de energielasten dus structureel omlaag worden gebracht. Tot 1 juli 2022 kunnen sportverenigingen en sportondernemers daarom een gratis energiecoach aanvragen van Sport NL Groen.

Lees verder

Limburgse subsidieregeling voor sportevenementen

04-05-2022

We mogen, kunnen en willen weer! Na een periode waarin we te maken hadden met beperkende maatregelen is het nu weer de hoogste tijd om elkaar te ontmoeten en samen te sporten. Ook de organisatie van (sport)evenementen komt weer op gang. Met (top)sportevenementen maken we sporten aantrekkelijker en vooral toegankelijk voor iedereen. Wil jij als Limburgse vereniging of gemeente een (sport)evenement organiseren? Bekijk dan snel of jouw organisatie in aanmerking komt voor een extra subsidie vanuit de provincie.

Lees verder

Een leven lang sporten bij de vereniging

05-04-2022

Steeds meer verenigingen hebben te maken met een teruglopend ledenaantal. Mensen sporten steeds vaker individueel en sluiten zich minder snel aan bij een vereniging. Er zijn echter ook mensen die juist wel opzoek zijn naar sporten in teamverband, maar geen passend aanbod vinden. Zo is dat ook het geval binnen de doelgroep ‘senioren’. Deze doelgroep wordt steeds groter in ons land en dat biedt kansen voor verenigingen. Met de subsidiemogelijkheid vanuit NOC*NSF krijgen verenigingen een extra steuntje in de rug om senioren bij het verenigingsleven te betrekken.

Lees verder

Sportverenigingen zetten zich in voor Oekraïense kinderen

05-04-2022

(Sport)verenigingen kunnen een belangrijke rol spelen in de opvang van vluchtelingen. Sport is namelijk het ultieme middel om gedachten te kunnen verzetten. Daarnaast zorgt het voor een warm welkomstgevoel bij veel vluchtelingen. Veel sportverenigingen laten zich van hun beste kant zien. Van solidariteitswandelingen en geldinzamelacties tot sportlocaties als noodopvang. In dit artikel staan twee clubinitiatieven van verenigingen uit de gemeenten Gennep en Land van Cuijk.

Lees verder

Kom tot vernieuwing voor jouw vereniging met Expeditie V

30-03-2022

De maatschappij verandert en dit heeft invloed op ons verenigingsleven. Veel verenigingen hebben te maken met steeds meer uitdagingen, zoals de terugloop van (jeugd)leden/vrijwilligers en de veranderende behoefte. Om het verenigingsleven te behouden, is het belangrijk om in te spelen op vernieuwing en ontwikkeling. Maar hoe doe je dit? Jouw vereniging zit boordevol goede ideeën. maak daar gebruik van! Met behulp van het Expeditie V Spel komen de beste ideeën van jullie leden en vrijwilligers op tafel.

Lees verder

Openstelling tegemoetkoming vaste lasten Q1 2022

09-03-2022

Vanwege de impact van de aanhoudende coronamaatregelen heeft het kabinet besloten om de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) open te stellen voor Q1 van 2022. De regeling loopt van 28 februari 2022 09.00 uur tot 31 maart 2022 17.00 uur.

Lees verder

Aan de slag met diversiteit en inclusie bij de sportclub

08-02-2022

Sporten en bewegen zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn. Iedereen heeft immers recht op sport en beweging. De afgelopen jaren is de sport inclusiever geworden. Toch is er nog een lange weg te gaan. NOC*NSF, sportbonden en gemeenten zetten zich hiervoor in.

Lees verder

Subsidiemogelijkheid voor Limburgse jeugdtrainers

03-02-2022

De huidige periode is op allerlei vlakken een uitdaging, met name ook voor onze gezondheid. We zitten meer binnen en bewegen daardoor minder. Daarnaast geven jongeren aan dat ze het contact met vrienden missen en te weinig om handen hebben. Juist daarom is de Provincie Limburg in deze periode aan het kijken naar wat er wél mogelijk is, bijvoorbeeld om buiten te sporten.

Lees verder

Corona en sport: versoepelingen

26-01-2022

Vanaf woensdag 26 januari mogen de amateursportcompetities (zowel binnen- als buitensport) worden hervat. Ook is publiek onder voorwaarden weer welkom bij sportwedstrijden. Dat maakte het kabinet bekend in de laatste persconferentie.

Lees verder

UBO-registratie: verplicht voor sportverenigingen

17-01-2022

Ondernemingen, waaronder verenigingen en stichtingen, zijn verplicht om eigenaren of personen die zeggenschap hebben in een zogeheten UBO-register in te schrijven. Dit is het gevolg van Europese regels. De EU wil op deze manier witwaspraktijken en financiering van terrorisme tegen gaan. Is jouw vereniging nog niet ingeschreven in het UBO-register? Doe dit dan uiterlijk 27 maart 2022 om boetes te voorkomen.

Lees verder

Meld jouw club aan voor sportaccommodatie van het jaar

13-12-2021

Iedere sporter is gebaat bij een toekomstbestendige sportaccommodatie. Hierin speelt duurzaamheid een sleutelrol. Daarom is NOC*NSF op zoek naar het beste initiatief op het gebied van duurzaamheid. Het gaat daarbij niet alleen om de plannen, maar vooral wat al gerealiseerd is. Naast de eretitel Sportaccommodatie van het jaar 2022 ontvangt de winnaar een cheque van €2000,- om te besteden aan de accommodatie.

Lees verder

Minimum subsidiebedrag BOSA-regeling verlaagd

13-12-2021

Wil je als sportvereniging investeren in de accommodatie en/of sportmaterialen? Of wil je duurzaamheidsmaatregelen treffen? Dan zijn er verschillende gemeentelijke en landelijke regelingen waarvan je gebruik kunt maken. Eén van deze regelingen is de BOSA-subsidieregeling die een gedeelte van de investering van sportclubs vergoedt. Per 1 januari 2022 wordt het minimale subsidiebedrag gehalveerd van €5000 naar €2.500. Dit betekent dat verenigingen komend jaar ook voor kleinere investeringen aanspraak kunnen maken op de BOSA-subsidieregeling.

Lees verder

Impact coronapandemie op de sportsector

10-12-2021

Het afgelopen anderhalf jaar is een uitzonderlijke periode geweest voor de samenleving en met name ook voor de sportsector. We kregen door COVID-19 te maken met het beëindigen van competities en sportzalen en sportparken waren niet meer toegankelijk voor een lange tijd. Een enorme aderlating voor sportend Nederland. Maar wat zijn nu eigenlijk de effecten van de afgelopen periode voor de sportsector? Het Mulier Instituut heeft hier onderzoek naar gedaan en de resultaten gepresenteerd in het rapport ‘Sport en Corona IV’. Wij zetten de belangrijkste resultaten rondom het sport- en beweeggedrag en het verenigingsleven op een rij.

Lees verder