Sportverenigingen zetten zich in voor Oekraïense kinderen

(Sport)verenigingen kunnen een belangrijke rol spelen in de opvang van vluchtelingen. Sport is namelijk het ultieme middel om gedachte te kunnen verzetten. Daarnaast zorgt het voor een warm welkomstgevoel bij veel vluchtelingen. Veel sportverenigingen laten zich van hun beste kant zien. Van solidariteitswandelingen en geldinzamelacties tot sportlocaties als noodopvang. In dit artikel staan twee clubinitiatieven van verenigingen uit de gemeenten Gennep en Land van Cuijk.

VV Heijen organiseert voetbalclinic

Om de in Heijen gehuisveste Oekraïense vluchtelingen kennis te laten maken met het lokale (sport)verenigingsleven hebben enkele kaderleden van VV Heijen een voetbalclinic georganiseerd. Van de vijf jongeren die deelnamen, hebben drie jongeren aangegeven graag mee te willen gaan trainen met de reguliere teams van VV Heijen. Daarnaast heeft de vereniging een bal achter gelaten op het park zodat de jongeren kunnen oefenen. Ook andere verenigingen uit de gemeente Gennep bieden gevluchte kinderen de mogelijkheid om te sporten en bewegen. Zo heeft ook Primates Survival in Ottersum de trainingen open gesteld voor de Oekraïense vluchtelingen.

VV SIOL is meer dan voetbal

In een vakantiepark in de gemeente Land van Cuijk zijn enkele weken geleden ruim 100 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Voetbalvereniging SIOL heeft daarop besloten om de club open te stellen voor gevluchte kinderen. Iedereen is welkom: leeftijd of afkomst speelt geen rol. Ook twee gevluchte jongens uit Jemen en Soedan hebben hun weg naar VV SIOL weten te vinden en genieten wekelijks zichtbaar op het veld. Kinderen die mee willen trainen, doen mee met een regulier team op hun eigen niveau. De vereniging hoopt een inspiratiebron te zijn voor andere verenigingen die ook bereid zijn om iets voor vluchtelingen te betekenen.

''Sport is universeel en de kinderen begrijpen elkaar ook zonder de taal te spreken. Wat we zien, is dat kinderen zich snel aanpassen. Sommige weten bijvoorbeeld al heel goed hoe ze in het Nederlands om de bal moeten vragen. We weten natuurlijk niet hoelang ze hier zullen blijven, maar voor de ontwikkeling is het goed dat ze samen met leeftijdsgenoten kunnen sporten. Het is ook heel mooi om te zien dat de bereidheid om te helpen zo hoog is. We hebben kleding ingezameld en indien nodig verzorgen we ook het transport van- en naar ons trainingsveld. Iedereen helpt graag mee om deze kinderen te helpen'', aldus de vereniging.

Zet jouw vereniging zich ook in?

Wil je ook iets betekenen met jouw vereniging, maar weet je niet goed hoe? Of heb je al goede initiatieven voor vluchtelingen opgepakt en wil je daarmee anderen inspireren? Neem dan contact op met de lokale verenigingsondersteuner bij jou in de buurt. We helpen je graag verder!